+90 (216) 599 00 50 / +90 (312) 265 00 72

GRC (Governance, Risk and Compliance) Nedir?

GRC (Governance, Risk and Compliance) Nedir?

Eminim hepiniz Uber’ı duymuş, indirmiş ve/veya kullanmışsınızdır. Kelime anlamı olarak ‘aşırı, çok fazla’ anlamına gelen Uber, taksi ve şöförlük sistemini kökten değiştirmiş San Fransisco, Amerika merkezli bir start-up firmadır. Son zamanlarda malesef Uber GRC’nin önemini vurgulamak için en güzel örneklerden birisi haline geldi.

Durumun ciddilik seviyesini şöyle belirtelim; Uber’ın kuruculardan birisi olan Travis Kalanick ve C-seviyesindeki bazı diğer yöneticiler firma çalışanlarından, Uber uygulaması kullanıcılarından ve halktan hususi olarak özür dilediler ve gerek kendilerinin, gerekse firmanın gelişimi için gerekli liderlik ve GRC önlemlerini alacaklarını belirttiler.

Türkçe’si yönetişim, risk yönetimi ve uyumluluk anlamına gelen GRC’nin önemi ülkemizde de her geçen gün artmaktadır. Tabi tam burada aklınıza GRC konusundan en fazla aşama kaydetmiş ülkelerden birisi olan Amerika’da nasıl olurda Uber gibi örnekler olabilir diye aklınıza gelebilir. Malesef, gerekli önlemler alınmayınca olacaklar ülke dinlemiyor…

Uber stratejik ve operasyonel risklerini çok daha iyi yönetebilirdi, hatta bu konuda yaşanmış olan bir sürü üzücü örnek yaşanmadan bu konuda destek veya danışmanlık alabilirdi. Zararın neresinden dönülürse kardır derler, fakat pro-aktif davranmak iş dünyasında her zaman best-practice’lerden birisidir. İlaveten, Uber’da kurum içi kontrollerde de çok büyük açıklar olduğu içinde bulunduğu entellektüel mülkiyet davaları ile görülmekmektedir.

Detaylı bilgi için Tıklayınız