BPA (Business Process Analysis) Nedir?
Firmanızın kurumsal mimarı olarak süreçlerinizin tamamını Visio’da çıkarttınız ve/veya çıkartılmasını sağladınız. Kendinizi iyi hissediyor musunuz? Ne de olsa binlerce süreç artık elinizin altında, degil mi?
2013 yılında dünya kozmetik devi AVON süreçlerinin tamamını çıkartabilmek ve yönetebilmek için SAP’ye 125 milyon USD ödediğinde ve 4 sene uğraştığında kendini oldukça iyi hissetmişti. Malesef, kısa bir süre içinde proje günlük hayatta işletilemez hale geldi ve emekliye ayrıldı.
AVON iş süreçleri entegrasyonu ve yönetimi konusundaki tek sınıfta kalmış proje örneği değil. Dünya genelinde düzinelerce örnek bulmak mümkün. Önemli olan, bunlarda gerekli dersleri çıkartmak ve aynı hataları yapmamak.
BPA (Business Process Analysis) araçları fonksiyonllikleri ve modullerinin sihirli bir şekilde süreçleri nasıl işlediği konusunda övünebilirler, fakat işin esası süreçler tek bir merkezden yönetilmedikçe, tüm süreçlerde aktivite seviyesine kadar inilmedikçe, birbirleri ile doğru bir şekilde ilişkilendirilmekdikçe ve yazılım kullanılabilir olmadıkça aracın, özelliklerinin ve modüllerinin hiç bir önemi kalmaz.
Çünkü aksi takdirde, herhangi bir süreçte değişiklik yapıldığında bağımlı tüm süreçlerin nasıl etkilendiğini göremezsiniz. İlaveten, tüm süreçlerin ve bağlı dokümanlarının en güncel versiyonları tek merkezde değil ise, güncel ve doğru risk haritalarını, KPI’ları göremez ve süreçler üzerinde kollaboratif çalışmayı ve yetki yönetimini destekleyemezsiniz
Son olarak, kurumsal karmaşıklığı sadece süreç analizi ve süreç yönetimi ile tam anlamıyla gidermek mümkün olmuyor. Süreç yönetim modülünün kurumsal mimari, iç kontrol, iç denetim, uyumluluk, portfolyo yönetimi gibi birçok farklı modül ile entegre olması gerekiyor.
Başarılı bir proje hayata geçirmek istediğinize büyük resmi görüp, entegrasyona açık, değişebilir ve modüler bir yapı dizayn ederek ilerlemek gerekiyor.
Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız